Както „Лекс“ писа, опит за претърсване е имало в дружеството „Карадалиев и партньори“, както и в домовете на адвокати, съдружници в кантората.

„Недосегаеми хора в България няма. На всеки може да бъде ангажирана наказателната отговорност, когато има доказателства, че е извършил престъпление. Може да бъдат претърсени офиси на прокурори, на съдии, на депутати. И това се прави. Защо да не бъдат претърсени и адвокатски кантори, когато има данни, че конкретни адвокати са извършили престъпление?“, каза Гешев.

И даде следния пример: „Ако аз съм адвокат, а вие сте шеф на организирана престъпна група, която продава наркотици на деца, държите вашите наркотици в моя офис и заедно ги продаваме. Означава ли това, че понеже аз съм ваш адвокат, не може да бъде претърсен този офис?“.

Иначе за конкретния случай, заради който са били претърсванията на адвокатски кантори, той каза, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. „Част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и на САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове“, заяви зам.-главният прокурор.

Той каза, че в искането си до съда прокурорите изрично са посочили, че става въпрос за адвокати и какво точно ще се търси в офисите и домовете им. „Имаме разрешение от съд и сме извършили цялата процедура. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело“, посочи Гешев и назова адвоката на Цветан Василев Лазар Карадалиев.

На въпрос дали чрез претърсване на определени кантори и изземване на книжа на техни клиенти се удрят конкретни адвокати, Гешев отговори така: „Карадалиев е обвиняем по трето дело. Първото е за транспортиране и държане на акцизни стоки без бандерол. Второто е за определени действия, свързани с делото КТБ. Тогава пак на определени стаи е слаган надпис „адвокатски офис“, за да не могат да бъдат претърсени и вътре са се държали определени неща, за да не могат да ги вземат разследващите. Това е трето обвинение, по което той има мярка за неотклонение 10 000 лв. гаранция“.

И допълни: „Има много други защитници на Цветан Василев, защо те нямат проблеми, а има Карадалиев? Това означава, че има доказателства за този човек конкретно и сме предприели конкретни действия“.

За заплахата на адвокатите да протестират, ако не бъде проверено дали са извършени нарушения при претърсването на кантори, заместникът на Сотир Цацаров заяви, че подозира, че тя почива на недостатъчна информация. „А за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция. Атаката е най-добрата защита”, каза той.

За последното разследване срещу адвокат Карадалиев Гешев каза, че е намерен договор, от който милиони евро са „тръгнали“ към руския олигарх, чието име не назова. „По делото има над 10 обвиняеми, включително и част от шофьорите на адвокатите, на чието име има регистрирани търговски дружества. Парите минават през адвокатското дружество, през това на шофьора, през това на майката на шофьора…“, разказа Иван Гешев.

И заключи: „Нормално е да се защитават. Но никой няма да атакува адвокат, който си извършва съвестно дейността. Това, че си адвокат не ти дава наказателен имунитет“.

Източник:https://news.lex.bg/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA...