Включването на адвокатурата при вземането на решение за въвеждане на задължителна медиация е изключително важно. Това не е направено в Италия и е довело до атакуването на закона пред Конституционния съд и произнасянето му за противоконституционност на закона. Също така се е стигнало и до стачки на адвокатите против въвеждането на задължителна медиация.

Какво променя включването на Висшия адвокатски съвет в процеса по законодателни промени? Възможно ли е въвеждането на задължителна медиация? Защо медиацията е полезна за обществото? Защо медиацията е алтернатива на съдебното разрешаване на спорове? Какво е мястото на адвокатурата и на адвокатите в медиация? Могат ли те да бъдат гаранция в защита правата на страните в процедура по медиация?

Отговорите на тези въпроси търсим с гостите в студиото доц. д-р Таня Градинарова, юрист, преподавател в Юридическия факултет, катедра "Частноправни науки" на УНСС. Автор на множество научни статии, в т.ч. и в областта на медиацията, медиатор и обучител на медиатори, Надя Банчева – адвокат и медиатор, председател на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС и адвокат Валерия Харитонова – член на Управителния екип на Центъра.

Цялия разговор можете да чуете от звуковия файл, публикуван в сайта на БНР.

Източник: http://bnr.bg/hristobotev/post/101182879/vazmojna-li-e-zadaljitelna-mediacia-po-opredelen-vid-dela