Пламен Георгиев подаде оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на 31 юли. Тя дойде в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той.

Прокуратурата започна проверка преди 3 месеца за това как Георгиев е купил тризонет в столичния кв. „Гео Милев“ и той излезе в отпуск, а междувременно се появиха и кадри с обширната му тераса с барбекю и сауна, за която шефът на КПКОНПИ обясняваше, че е обща част, макар достъп до нея да има само той.

След това строителният контрол на район „Слатина“ издаде акт за събаряне на барбекюто на терасата, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа. Пламен Георгиев обжалва акта и на 12 юни директорът на строителния контрол на Столичната община Влади Калинов я обезсили със своя заповед. Заради това пък Калинов беше принуден да подаде оставка.

Междувременно, в разгара на скандала с апартаментите и след като Георгиев беше излязъл в отпуск, премиерът Бойко Борисов беше призовал всички замесени да си подадат оставките. Точно тогава от ГЕРБ и ДПС предложиха изменения в антикорупционния закон, според които за бъдещия председател КПКОНПИ не е задължително да има юридическо образование.

След като Народното събрание прие оставката му, Пламен Георгиев излезе със специално обръщение към медиите. В него той заяви, че проверката на НАП показала, че не е извършил закононарушения. И добави, че напуска антикорупционната комисия, защото не може да позволи „една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания“ да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

Източник: https://news.lex.bg/всс-върна-пламен-георгиев-на-р...

Още по темата: http://www.vss.justice.bg/page/view/9571
https://www.vas.bg/bg/a/plamen-georgiev-pred-nova-...

https://defakto.bg/2019/08/05/възстановиха-пламен-...

https://www.24chasa.bg/novini/article/7592624