Припомняме, по време на пресконференция на застрахователите бе споменато, че има 9 адвокатски кантори, които печелят за сметка на близките на пострадалите и на самите пострадали в катастрофи. Техни представители пристигат на мястото на инцидента или издирват близки на пострадалите, искат пълномощно от близките, водят дела от името на близките и след като спечелят солидно обезпечение, предоставят на роднините минимално обезщетение, а разликата задържат за себе си. В съобщение, цитирано на страницата на Висшия адвокатски съвет, Негенцова се противопостави на определението "лешояди" - дадено по адрес на някои защитници по време на дебатите за по-високата цена на застраховката "Гражданска отговорност".

По време на пресконференция в БТА бившият говорител на ЦИК и настоящ председател на Висшия съдийски съвет призова гражданите и на медиите да подават конкретни сигнали за злоупотреби в адвокатската гилдия.

Целият Висш адвокатски съвет работи в тази насока, за да се избегнат случаи, в които роднините на пострадали не знаят, че лицето е починало. Да идва някой при тях и да каже - искаме да защитаваме вашите интереси. Готови сме да работим, но и да имаме и вашето съдействие. Да имаме случаите, за които да сезираме и за които да можем да търсим отговорност, допълни Негенцова. В пресконференцията освен нея, участваха и Людмил Рангелов - зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, Стефка Въжарова - главен секретар на ВАдвС и проф. д-р Пенчо Пенев - автор на книгата "Адвокатът, Конституцията, приложимото право".

Източник:https://news.bg/crime/visshiyat-advokatski-savet-s...