Случая пред „Фрогнюз“ коментира адвокат Владимир Дончев: „Явно тука се търсят договори, някои нотариални заверки за суми, за го-големи работи. Не познавам дълбоко работата на адвокатското дружество, но познавам хората, които работят тук. Те са изключително конфиденциални, макар че ги считам за приятели, те са много конфиденциални и не са споделяли какво точно работя“.

В декларацията си ВАдС написа: „Като си запазваме правото да се запознаем с фактите по случая, заявяваме, че при установено нарушение на закона Висшият адвокатски съвет ще реагира изключително остро и ще се противопостави категорично на опитите за въвеждане на подобна практика“.

В нея се припомня, че в аналогичен случай Европейският съд по правата на човека е (решението по делото Илия Стефанов срещу България) е постановил, че претърсването на адвокатска кантора, включително на електронни данни, представлява намеса в „личния живот, дом и кореспонденция“. „По това дело България беше осъдена и мотивите на съда са изключително ясни и непротиворечиви“, пише ВАдС.

И заявява: „Настояваме компетентните органи незабавно да извършат проверка по случая и при установено нарушение и/или злоупотреба с права, виновните лица да бъдат санкционирани по предвидения в закона ред“.

Източник: https://news.lex.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B8...

Още по темата: http://defakto.bg/2018/12/22/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1...

http://legalworld.bg/76886.advokaturata-izleze-s-d...