Представената на конференцията книга на преподавателя по конституционно право проф. д-р Пенчо Пенев "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е написана специално по повод 130-годишнината и е ценно помагало за юристи, журналисти, изследователи и широката общественост.

Според проф. Пенев, Конституцията не се използва достатъчно активно в българския съдебен процес. Трудът му цели да промени това като "покаже на адвоката като творец на съдебния процес възможностите, които има".

Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена церемония в "Народен театър" на 21. ноември, на която ще бъде връчен и юбилеен знак на Висшия адвокатски съвет за принос към адвокатурата. За отличието е номиниран по един член от всички адвокатски колегии в страната. Ще бъде присъдена и наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков, като получателят тази година е Траян Марковски за "изключителен принос" към българската адвокатура.

Водеща на събитието ще е актрисата Ана Пападопулу, а режисьор - Жоро Торнев. Сред поканените са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, председателя на Конституционния съд, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, патриархът Негово светейшество Неофит, и др.
Източник: https://offnews.bg/temida/visshiat-advokatski-save...