Приветствия към участниците отправиха официалните гости –областният управител на Видин Огнян Асенов, зам.-кметът Десислава Тодорова, председателят на Окръжен съд- Видин Илия Илиев и Наталия Илиева- Председател на националното бюро за правна помощ.

Говорители по темата за решенията на адвокатските съвети бяха председателите на колегии от София- Стефан Марчев, Варна- Димитър Петров, Златина Йовчева от Стара Загора и Евгени Попов от Габрово. Модератори на дебата за обжалването на решенията на Висшия адвокатски съвет и нуждата от промяна бяха заместник-председателя му Валя Гигова и членовете Ели Христова и Атанас Стоянов.

„Освен, че доведе около 150 адвокати във Видин, есенната конференция оставя следи в две посоки. Едната е връщане и запазване паметта за миналото. Това е откритата паметна плоча на адвокат Илия Цанов от Видин- защитник на ботевите четници. Той е наш съгражданин, знакова фигура и професионална гордост за цялата българска адвокатура, за видинската особено. Отдавна трябваше той да бъде зачетен и аз се радвам, че по време на нашия мандат на Съвета на Адвокатска колегия - Видин, успяхме да направим негова паметна плоча. Посоката към бъдещето е създаването на Адвокатската гора. Заедно с колегите посадихме 32 дървета в Крайдунавския парк. Това е подарък на Адвокатска колегия-Видин към местната общност. Те са 22 брези и 10 явора, като подкрепящите колчета са с табелки. Те символизират 27-те адвокатски колегии от различните области, 3-те управителни органа на адвокатурата – Висшият адвокатски съвет, Висшият контролен съвет и Висшият дисциплинарен съд, Националното бюро за правна помощ и Центъра за обучение на адвокати.

Част от програмата на събитието бе и заседание на Висшия адвокатски съвет, Среща на председателите на адвокатски колегии, среща на Главния секретар на Висшия адвокатски съвет със секретарите на колегиите, среща на Националното бюро за правна помощ с представители на колегиите, както и културна програма, включваща посещения на Дунав мост 2, крепостта Баба Вида и Белоградчишките скали, пътуване по река Дунав. Гостите бяха впечатлени и възхитени от организацията, местните изби и кухня, подчертаното лично отношение към всеки един от тях, както и от красотата и достолепието на старата българска столица Видин. Те получиха тематични подаръци, част и които бяха красиви реплики на средновековна керамична чаша със символите – знамето и герба на Видинското царство и логото на Адвокатска колегия Видин.

Източник: https://www.vratzadnes.com/19487980.html?n=1948798...