На 02.06.2016 г., непосредствено преди да прозвучат сирените в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, от името на Висшия адвокатски съвет и от името на Националното бюро за правна помощ бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на служебния защитник на Ботевите четници Илия Цанов, поставена през 2011 г. пред НБПП. Тържеството се проведе в навечерието на 140-годишнината от съдебните процеси срещу Ботевите четници и други революционери от Априлското въстание, състояли се през 1876 г. в Русе.

На тържеството присъстваха председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателят на НБПП Елена Чернева-Маркова, главният секретар на Висшия адвокатски съвет Валентин Бенатов, председателят на Висшия контролен съвет Петър Петров, председателят на Висшия дисциплинарен съд Емануил Георгиев, всички служители на НБПП, адвокати от Софийската адвокатска колегия, сред които бяха предишният председател на ВАдС Даниела Доковска и предишният председател на НБПП Вася Илиева.

Слово за Илия Цанов произнесе главният секретар на ВАдС Валентин Бенатов, който изтъкна, че смелостта и увереността на Илия Цанов в защитата на четниците и другите революционери пред специално свикания османски съд е сравнима със смелостта и саможертвата на Ботевите четници.

В същото време в Русе членовете на адвокатския съвет и други адвокати от АК-Русе поднесоха венци и цветя от името на Висшия адвокатски съвет и на Адвокатската колегия в Русе пред паметната плоча на Илия Цанов, поставена през 2011 г. пред административната сграда на Историческия музей, в която през 1876 г. са се провели съдебните процеси срещу оцелелите Ботевите четници и други революционни дейци.