Проф. Балтов отговаря, че плащане няма и ако някой събира пари или плаща за ваксина, трябва бъде сигнализирано за това, защото имунизацията е безплатна за всички. „А този списък, по който се минава, той е одобрен предварително от ваксинационния щаб и това са подадени хора от РЗИ, които трябва да бъдат ваксинирани. Ние не сме променили правилата, напротив – продължаваме както досега“, отговаря шефът на „Пирогов“ за адвокатите.

„Българските адвокати са включени във ваксинационна група 3, заедно със съдии, прокурори и служители от съдебната система поради обстоятелството, че адвокатите са участници в съдебните производства и без тях съдебната система не може да функционира и са изложени ежедневно на същите, а често и по-големи рискове, отколкото магистратите и съдебните служители“, заявява по този повод ВАдС.

И подчертава, че ваксинирането на адвокатите, както на всички граждани, е безплатно и с избрания вид ваксина, но с оглед наличието ѝ и възможностите на здравните власти да я поставят.

„Висшият адвокатски съвет счита, че в настоящия труден за всички момент, в който на изключително натоварване са подложени най-вече медиците и болничните заведения, в които се осъществява ваксинирането, нито е уместно, нито е морално да се изнася невярна информация и да се внася ненужно напрежение в обществото по повод ваксинацията“, се казва още в изявлението.

Както „Лекс“ писа, Националният ваксинационен щаб взе решение адвокатите да влязат в трета фаза на процеса по имунизация срещу COVID-19. Те направиха списъци по колегии с желаещите да се ваксинират и препарата, който предпочитат.

„Нека заедно като общество – разумно, дисциплинирано и отговорно, се справим с предизвикателствата, пред които ни изправи кризата, предизвикана от Covid-19“, призовава Висшият адвокатски съвет.

Източник: https://news.lex.bg

https://bnr.bg/post/101443764/prof-baltov-lekuvame...
https://legalworld.bg/vadvs-se-zasegna-ot-bnr-ne-s...