Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска

Адвокатската тайна ще бъде запазена и хората няма защо да се притесняват, че доверието им ще бъде предадено. В това увери в специално интервю за "По света и у нас" заместник-председателят на НС Явор Нотев, който е и специален гост на Общото събрание на адвокатите. Висшият адвокатски съвет призна, че проблем има и някои от нормите на Закона за мерките срещу изпирането на пари може да предизвика различно тълкуване и оттам да доведе до изтичането на адвокатската тайна.


Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Най-активно в последните дни беше дейността на ВАС, свързана със закона за мерките срещу изпиране на пари. ВАС, още 2016 г. когато се постави въпросът за въвеждане в съответствие на директивата с действащия закон за мерките срещу пари, даде своето становище и още тогава заостри вниманието на законодателя във връзка с това, че нашата уникална професия трябва да бъде съобразена при транспониране на директивата.

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България: Случилото се през изминалите дни и след закона за защита на личните данни по повод закона за прането на пари и особено с избирателния кодекс, ме кара да изпитвам срам. изпитвам и гняв и си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас къде е правовата държава?

Най-вероятно няма да има големи протести на цялото адвокатско съсловие, а то ще излезе с декларация какви мерки ще бъдат взети. Освен това, те са получили уверението на управляващите, че Закона за мерките срещу прането на пари ще бъде поправен.

Източник: http://news.bnt.bg/bg/a/advokatite-izlizat-s-obshc...