Ако адвокатите могат да учредяват еднолични дружества, ще могат да избират дали се облагат като физически лица – т.е. по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, или по Закона за корпоративното подоходно облагане. Ако изберат едноличното адвокатско дружество, всички реално извършени разходи за дейността им ще бъдат приспаднати от приходите без ограничението на процента за нормативно признати разходи.

Ниският процент нормативно признати разходи – 25, отдавна буни гилдията и след затварянето на съдилищата по време на извънредното положение ВАдС предложи той да бъде увеличен на 40. Това така и не се случи и Софийската адвокатска колегия заплаши с протест.

Сега с възможността за облагане по ЗКПО, този проблем отпада, тъй като самостоятелно практикуващите адвокати ще могат да изберат по-изгодния за тях вариант за упражняване на дейността им.

Днес всички членове на правната комисия подкрепиха измененията в Закона за адвокатурата. Вносителката им Иглика Събева от ГЕРБ посочи, че забраната адвокати да са изпълнителни директори и управители на търговски дружества е лишена от смисъл и ги лишава от възможността да използват знанията и уменията си за управление на компании.

Председателят на ВАдС Ралица Негенцова заяви: „Трябва да се съобразяваме с развитието на обществено-икономическите отношения. Законът за адвокатурата е приет през 2004 г., а оттогава много неща са се променили“. Членът на съвета Валя Гигова подчерта архаичността на забраната адвокати да са управители и директори на фирми. „Ние сме вече твърде закъснели с това изменение, но тази идея трябваше да узрее в правната общност“, каза тя. Гигова подчерта, че всеки адвокат трябва да има избор как да организира дейността си и допълни: „В живота ние сме смъртни и когато се учреди дружество от двама адвокати и единият го няма на този свят, е нормално дейността на дружеството да продължи, а не да се унищожава една добра адвокатска практика“.

Крум Зарков от БСП заяви, че левицата ще подкрепи промените. „Адвокатите бяха много силно засегнати от кризата и за съжаление държавата не намери начин да ги подпомогне. Но не ние гледаме на този законопроект като антикризисен, а го разглеждаме като естествена еволюция в съответствие с европейските практики“, каза той. И отправи едно предупреждение: „Това е един добре изготвен законопроект с ясна цел и текстове. И би било добре, ако всеки народен представител прояви предпазливост за предложенията между първо и второ четене и те да не излизат от обхвата му“.

„Иска да каже никакви пчели, никакви гори“, поясни Хамид Хамид, визирайки зачестилата практика с преходни и заключителни разпоредби на един закон да се изменят други, които нямат нищо общо с него.

Към призива „никакви пчели и никакви гори“ се присъедини и Христиан Митев от Обединени патриоти. „Добре е да не разширяваме обхвата на законопроекта, така че да го приемем безапелационно и на второ четене в максимално кратки срокове“, каза той.

Източник: https://news.lex.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b8...

Още по темата: https://defakto.bg/2021/02/10/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d...

https://legalworld.bg/pravnata-komisiia-%E2%80%9Ep...

http://blog.apis.bg/2021/02/advokatite-shte-mogat-...

https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/advokati...