Коментарът му идва докато се чака Народното събрание и Висшият съдебен съвет да решат дали да предприемат нови мерки за ограничаването на заразата от коронавирус в съдебната система. Председатели на съдилища писаха до Съдийската колегия с искане да им се разреши да отлагат и пренасрочват дела, а магистратите и служителите да работят дистанционно за 14 дни, като през този период да се гледат само неотложни дела от дежурни съдии (повече виж тук). А съдия съдия Иво Харамлийски от Благоевград почина от COVID-19. Както „Лекс“ писа, една от мерките, които обмислят депутатите, е да се обяви съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината, но с днешния си коментар Борисов „поряза“ тази идея.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пред всяка болница у нас – както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

„Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства – всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно“, заяви Борисов.

„Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията“, гласи друго указание на премиера. Той е разпоредил съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация. „Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, каза още Борисов.

Той напомни, че институции като НОИ и Министерството на здравеопазването имат хотелски бази и санаториуми из страната, които също може да се използват за настаняване и така да се намали допълнително натискът върху болниците, където е възможно.

Според него е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. „Животът трябва да върви“, е позицията на Борисов, който добави: „Аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

Източник: https://news.lex.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8...