Пакетът промени ще бъде изпратен за съгласуване на Венецианската комисия и след като се върне оттам - приет от Министерския съвет и след задължителното обществено обсъждане, предложенията бъдат внесени в Народното събрание, обясни пътят им министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

На въпрос каква ще е съдбата им, ако вървим към избори, тя припомни, че това е една от ключовите реформи по Плана за възстановяване.

"Този законопроект, макар и с изменения, трябва да бъде приет. Това е задължение на България и ако не бъде приет и не стане действащ, не просто приет – тоест влязъл в сила закон, следващите плащания следващата година няма да бъдат получени от България. Тези мерки, които са посочени като ключови реформи, те са като пътни жалони, като стоп жалони, и ако не бъдат преминати, финансиране няма да бъде получено.

Така че – да, може този законопроект при следващ парламент да не бъде възприет изцяло в този вид в частта относно разследване на главния прокурор в същността си той ще бъде такъв", каза министър Йорданова.

И заместникът на Йорданова Емил Дечев беше категоричен, че ако този Парламент не успее, следващият ще трябва да приеме тези промени:

"Само си представете, че в първият ден на Народното събрание – това, което в момента съществува, беше внесен този законопроект. Имало го е и се внася още първия ден, колко по-различно можеше да бъде всичко", коментира Дечев.

Той нарече днешния ден преломен, защото се слага край на общите приказки и се предлагат конкретни законодателни решение, който могат да бъдат приеми от обикновено Народно събрание и с обикновено мнозинство.

Източник: https://bnr.bg/post/101679307/pravosadnoto-ministe...

Още по темата: https://btvnovinite.bg/bulgaria/sadija-s-rang-na-v...

https://clubz.bg/125425

https://fakti.bg/bulgaria/697812-mp-sadia-s-rang-n...

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/mp-pr...

https://news.lex.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b7...

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/300023-sadiya-da-m...