Още първият въпрос (от Стою Стоев от „Продължаваме промяната“) беше посветен на това какъв трябва да е механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор. След това темата отново беше подемана на няколко пъти, включително и в контекста на конфликта между прокуратурата и МВР и искането на Йорданова Иван Гешев да подаде оставка.

По този въпрос на практика министърът на правосъдието изложи пред депутатите залегналото в плана за възстановяване, като подчерта, че конкретните законови изменения още се изчистват, а после пред медиите уточни, че текстовете ще бъдат изпратени на Европейската комисия на 15 януари 2022 г. (за какво се разбраха управляващите по отношение на съдебната реформа виж тук).

Както е известно, в плана е залегнало, при съмнение че главният прокурор е извършил престъпление, да се избира разследващ на случаен принцип (изискванията за него тепърва ще се уточняват). Той, ако е прокурор или следовател, след това ще става съдия. Основна промяна е въвеждане на възможност за временно отстраняване от длъжност на обвинител №1, докато тече разследването срещу него.

„Да кажа в прав текст – най-добрият начин на решаване на този проблем е изменение в Конституцията. Това е най-сигурният механизъм да решим този структурен проблем за нашата съдебна система“, каза Надежда Йорданова на депутатите.

От ДПС поставиха въпроса с конфликта Гешев-Рашков през последните месеци и го определиха като междуинституционална криза и междузвездна война.

„Принципната ми позиция е, че упражняването на правомощия нито е криза, нито е война между институциите. Все пак разделението на властите се опира на принципа, че власт власт възпира“, каза Йорданова.

И продължи: „Имаме един много голям проблем – изпълнението на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви“. Комитетът на министрите на Съвета на Европа през декември констатира потресаващи неща за разследването за убийството на прокурора Николай Колев – през 2020 г. то отново е спряно. Бившият главен прокурор Никола Филчев е разпитан два пъти формално. А той е съветник на прокурора Гешев. Как ви изглежда тази ситуация?“.

„Мой дълг е да не си затварям очите, а да направя всичко в моите правомощия да се предприемат мерки за търсене на отговорност от главния прокурор. А Гешев би трябвало да освободи съдебната система от присъствието си“, заяви министърът на правосъдието пред правната комисия.

И всичко останало

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита за предстоящата реформа на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и за закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Йорданова потвърди намерението за разделяне на КПКОНПИ и възлагане на разследващи функции на едно от новосформираните звена, което ще се занимава с противодействието на корупцията. А за спецсъда каза, че е предвиден преходен период, в който да бъдат довършени всички висящи в съдебна фаза дела. Тя каза, че специализацията няма да бъде премахната, а ще бъде в рамките на окръжните прокуратури и съдилища, но се изчистват детайлите как да стане това.

Какво става с новия регистър на особените залози, който трябваше да заработи от 1 януари, попита Крум Зарков от БСП. И Надежда Йорданова призна, че това е един от най-сериозните проблеми, с които се е заела още от първия си ден като министър. Софтуерът е на етап задание, в Агенцията по вписванията не са назначени длъжностните лица по вписванията, те не са обучени, затова действието на регистъра ще бъде отложено с още година (повече за проблемите и свършеното по отношение на особените залози виж тук).

Андрей Михайлов от ИТН пък попита дали има „опасност от спиране на ЕИСС“ и връщане на старата система, най-вече по отношение на тази за разпределението на делата.

„Проблемите с ЕИСС са различни – някъде са необучени съдии и служители, другаде се дължат на немного добри функционалности, а някъде на лоша инфраструктура. Обсъжда се най-доброто решение – дали да спре временно ЕИСС, или въпреки проблемите да продължи работата при засилено сътрудничество с разработчика „Информационно обслужване“, каза министърът и допълни, че окончателното решение се чака до месец.

„Ясни са алтернативите и проблемите. Просто трябва за пореден път да се избере по-малкото зло“, заключи тя.

Последва питане от Атанас Славов от ДБ, от което стана ясно, че Йорданова ще работи по нова стратегия за продължаване на съдебната реформа. А Петър Петров от „Възраждане“ поиска да знае ще има ли нов Закон за адвокатурата. Йорданова отговори, че неслучайно по време на обсъждането на коалиционното споразумение разговорите по този въпрос са били много премерени и в него залегна само въвеждането на пряк избор на ръководните органи на адвокатурата, тъй като се очаква инициативата да дойде от самата независима гилдия.

Лидерът на ДБ Христо Иванов постави проблема за юридическо образование. „То отново ще бъде във фокуса на обществения дебат. Ще сформираме работна група, която да огледа отменената наредба за обучението по „Право“. Необходимо е осъвременяване както по отношение на учебното съдържание, така и на практическото обучение. Един от големите въпроси е дали формата на обучение да бъде само редовна, както се предвиждаше и ще се настоява за по-засилено присъствие на Правото на ЕС и на законодателството във връзка с правата на човека“, изложи идеите си министърът на правосъдието.

Източник: https://news.lex.bg/