Същия ден решение за издигането на кандидатурата на Захарова е взела и Наказателната колегия на ВКС. В него наказателните съдии единодушно заявяват: „През над тридесетгодишния ѝ стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност… С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото.“

Няколко дни по-късно и и.ф. председателят на Гражданската колегия Емануела Балевска предлага на колегите си да подкрепят предложението за издигане на Захарова за председател на съда. В него тя напомня, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС. В предложението се казва: „Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама!“.

Галина Захарова, която в момента е зам.-шеф на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, е съдия от кариерата, с над 31 години стаж. Завършила е „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г.

Започва работа в съдебната система още същата година като стажант-съдия в Софийския градски съд, а в периода 1989-1991 г. е младши съдия там. През следващите две години е в Пети районен съд като е и негов заместник-председател.

От 1993 г. до 1999 г. е съдия в СГС, като през последната година е и зам.-шеф. През 1999 г. е повишена в Софийския апелативен съд, като в периода 2004-2007 г. е заместник-председател на САС и ръководител на Наказателното отделение.

През 2007 г. е избрана за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). През 2011 г. обаче тя подаде оставка в знак на несъгласие с кадровата му политика. Върна се в Софийския апелативен съд, където беше до 2013 г., когато е повишена отново – вече във ВКС. През 2017 г. става председател на Второ наказателно отделение.

През ноември 2018 г., по предложение на председателя на ВКС, Съдийската колегия единодушно назначи Галина Захарова за зам.-шеф на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Галина Захарова се ползва с много добро в съдийските среди. За нея казват, че е почтен човек и професионалист, от който са се учили много съдии.

Тя има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, като е била лектор в редица обучения, организирани от НИП.

Галина Захарова е участвала в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз, за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

Следващите две дати за обявяване на кандидатури за председател на ВКС са 21 и 28 октомври, за когато са насрочени заседания на Пленума на ВСС.

Източник:http://www.vks.bg/novini/plenum_vks_izdigane_na_ka... и https://news.lex.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%83...

Още по темата: https://defakto.bg/2021/10/19/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d...

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vks-predlozh...

https://nova.bg/news/view/2021/10/19/343428/%D0%BF...

https://btvnovinite.bg/bulgaria/vks-izdigna-galina...

https://bnr.bg/post/101543686/galina-zaharova-e-pa...