И допълни, че “това е начинът на действие на всяко едно разследване“ - “органите, които имат полицейски функции, разкриват престъпната схема, след което докладват в прокуратурата, откъдето се преценява дали има достатъчно доказателства“.

“В случая се прецени и вече се образува досъдебното производство, вече бяха привлечени към обвинение и лица, това са председателят на ДАБЧ, главният секретар и двама посредници - едни сръбски гражданин, българка, които всъщност са посредници от най-високото ниво, които са свързани с предишните двама ръководители от Държавната агенция“, допълни още Георгиев.

"Съдът в крайна сметка, за да остави тези хора в ареста, той преценява, че има достатъчно доказателства, вече не данни, а доказателства за това, че тези лица са съпричастни към това престъпление", така аргументира Георгиев решението на съда да остави в ареста главния секретар и председателя на Агенцията.

На въпрос защо чак сега става възможно разкриването на схемата, след като сигнали има от 2014 година, Георгиев отговори:

“Нашата комисия реално беше попълнен съставът й април месец на тази година. След като ние получихме сигнала, веднага започнахме работа по случая. Ние работим занапред и няма как да установим нещо, което се е случило преди една, две, три или пет години“, каза той.

Георгиев коментира и темата за случаите на, хора закупили паспорти, издирвани после от Интерпол:

“Имаме данни разбира се не сме установили в конкретика, говори се за това, не казвам, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25-30 хиляди евро за придобиване на българско гражданство. От хора, които са свързани по един или друг начин, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с криминални наклонности, които са получавали българско гражданство и после отиват в чужбина и това е лицето на България“, коментира още той.

Коментира обещанието си в предишен разговор, че няма да има “свещени крави“ или забранени за разследване лица. На въпрос за тези 7-8 месеца работа никой ли не се обаждал с желание да даде “насоки“ за работата на комисията, той отговори:

“Никой не се е изкушил и никога не го е правил. Може би, защото през тези години, още и като председател на предходната комисия, аз показах, че съм абсолютно, как да кажа, неконтролируем. Това, което трябва да се свърши, ще бъде свършено и понеже ни обвиняват, едва ли не при моя избор, имаше, че сме с подкрепа на властта, вие виждате, че в голяма част от случаите, тези, които са пострадали от нашите акции, са представители или близки до управлението в държавата. Ето при този случай с ДАБЧ, отделно пропуска се и случаят, когато беше повдигнато обвинение на кмета на Община Септември, това е отново наш случай. Също така имаме, по наша разработка, повдигнати обвинения на двама бивши кметове на Община Перник. Кметицата на "Младост", това е също случай, който придоби огромна популярност“, поясни още Георгиев за свършеното до момента от комисията.

Георгиев коментира и последните данни, получени от изследване на Агенция “Афис“, според което 55% от анкетираните, смятат че през последната година корупцията се е увеличила в страната, въпреки че точно през този период беше приет Антикорупционния закон:

“Вероятно причината се корени във вечния песимизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, реално комисията се сформира в пълния състав от месец април, мисля че са показателни за една много сериозна работа срещу корупцията, но едва ли всеки гражданин, всеки който е участвал в това допитване, е наясно с това, което е свързано конкретно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е песимист“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Източник: http://bnr.bg/post/101043495/tpppp

Още по темата: http://legalworld.bg/75696.ima-danni-che-bylgarsko...

https://news.lex.bg/%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%...

https://offnews.bg/temida/hora-s-obremeneno-minalo...

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/pl-georgiev-...

http://www.focus-news.net/opinion/2018/11/11/48056...