Текстовете на патриотите са подобни, като те се аргументират с това, че много от извършителите на тежки престъпления се възползват от съкратеното съдебно следствие, за да получат по-лека присъда. От „Воля“ пък искат да се ограничи обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратеното съдебно следствие.

От ГЕРБ се обявиха за запазването на съкратеното производство, за да не се бави съдебният процес, но дадоха заявка, че ще подкрепят законопроекта, защото дължат това на обществото.

Председателката на правната комисия Анна Александрова обаче уточни, че евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца. Затова и управляващите са внесли законопроект, с който се запазва съкратеното производство, но съдът ще има правото да преценява в конкретния случай дали е възможно да има намаляване на наказанието.

„Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Тогава делата продължаваха с години, местата в затворите не достигаха, налагаше се прекратяването на дела, заради изтекла давност. Премахването на съкратеното следствие е крачка назад – едва ли някой ще иска убийците да се разхождат свободно, докато тече делото. Делата трябва да се разглеждат бързо. Не бива да забравяме каква е алтернативата - бруталното тройно убийство в "Гео Милев" - делото продължава 16 г., а след това е осъден на 16 г. Справедливо ли е това?“, запита Александрова.

Тя уточни, че затова от ГЕРБ са внесли поправки в Наказателния кодекс, с които се въвежда диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие, защото хората искат бързо наказване на виновника.

Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/na-pyrvo-chetene-bez-sykrateno-proizvodstvo-za-izvyrshitelite-na-tezhki-prestypleniia-2189153

Още по темата: https://www.24chasa.bg/novini/article/7672645

https://www.standartnews.com/balgariya-pravosudie/otpada-skratenoto-sledstvie-pri-umishleno-ubiystvo-402373.html

http://bnr.bg/horizont/post/101170294/ns-othvarli-na-parvo-chetene

http://news.bnt.bg/bg/a/na-prvo-chetene-ns-prie-da-otpadne-skratenoto-sledstvie-pri-umishleno-ubiystvo