МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

На 25.05.2017 г. в Централния военен клуб се проведе Международна конференция за спасяването на българските евреи.

Поводът е номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир за 2017 г. и във връзка със спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Специален акцент в работата на форума е ролята на адвокатурата за защита на най-висшата ценност - човешкия живот - при спасяването на българските евреи.

Предложеието за високото призвание към БПЦ е внесено в Нобеловия комитет от бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Сне и адвокат Моше Алони – участници и лектори на конференцията, както и от професора по право от Университета в Хайфа Моше Кешет. Номинацията е подкрепена от над 200 наследници на спасени български евреи.

Организатори на конференцията са Асоциация за жените адвокати, Софийска Адвокатска Колегия, Богословски факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" и Фондация - “Charity, Chic & Cozy". Силно и емоционално приветствие към участниците поднесе Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израел.

Висшият адвокатски съвет е съорганизатор на събитието. Присъстваха: председателят на Висшия адвокатски съвет – Ралица Негенцова, главният секретар на ВАдвС – Стефка Въжарова и членовете на ВАдвС – Христо Христов, Валентина Адиркова и Йосиф Герон.

В приветствието си председателят на ВАдС Ралица Негенцова подчерта: „Приносът на българския народ за спасението на българските евреи е основание за национална гордост. Българската адвокатура обаче има тройно основание за гордост – като българи, като адвокати, и като институция. Днес, връщайки се 74 години назад, този акт на хуманност не е загубил своето величие и значимост. От висотата на времето следва да сведем глави пред човечността и толерантността на българския народ и волята му за справедливост. Когато погледнем назад към годините осъзнаваме, че пътят ни напред минава през нашата заедност, през стремежа да бъдем приятели, да се борим в името на една-единствена цел - върховенството на закона и на справедливостта“.

И допълни: „Днес българската адвокатура отново напомня за своята институционална роля и заслугата на много отделни адвокати за спасяването на тези 48 хиляди български евреи.

Този акт на толерантност и демократизъм следва да бъде помнен завинаги. Той е и основание за крепкото приятелство и сътрудничество между България и Държавата Израел. Историята за спасяването на българските евреи се превръща в история за спасяването на българската национална памет. И българската адвокатура, заедно с българската православна църква, написаха своите златни букви в нея“, каза още председателят на ВАдС.

На последното си заседание на 19.05.2017 г. Висшият адвокатски съвет взе единодушно решение да подкрепи инициативата, като продуцира и финансира специален документален филм, който ще добави силни аргументи в подкрепа на кандидатурата на Българската православна църква за престижната награда.