Следене и насилие – затвор до 5 години

Депутатите решиха наказанието за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Според приетата дефиниция "следене" е поведение със заплашителен характер, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Насилственият брак ще се наказва с лишаване от свобода до 6 г.

Насилственото сключване на брак ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и за склоняване за преминаване на територията на друга държава. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица.

Няма да може да се оттегля иск за телесни повреди

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето, до 10 000 лв.

Всяка четвърта жена е жертва на домашно усилие

Всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си според официалните данни. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени, и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж, и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

"Направихме изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на правната комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани", заяви Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете.

Източник: https://www.dnevnik.bg/politika/2019/02/07/3386719...

Още по темата: https://news.lex.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0...

http://news.bnt.bg/bg/a/parlamentt-zasili-nakazani...

https://nova.bg/news/view/2019/02/07/239916/%D0%BE...

https://btvnovinite.bg/bulgaria/parlamentat-reshi-...

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/po-strogi-na...

http://defakto.bg/2019/02/07/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0...

http://bnr.bg/horizont/post/101078317/promenite-v-...

https://offnews.bg/politika/glasuvano-psihicheskot...