Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Негов архитект е тогавашният министър на правосъдието д-р Константин Стоилов. С името на д-р Стоилов се свързва началото на модерното законодателство в българската съдебна система. През 2005 г. 22 ноември е обявен за ден на българската адвокатура.

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: 22 ноември е ден не само на празнуване, той е ден и на равносметка какво е направила адвокатурата, какво счита, че трябва да направи оттук нататък, за да можем да бъдем в крак с времето.

Специално за празника за първи път беше представена книгата на преподавателя по конституционно право професор Пенчо Пенев. "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" е помагало за юристи, журналисти и изследователи. Целта на книгата е да обърне внимание върху значението на Конституцията за съдебния процес.

Проф. д-р Пенчо Пенев: Конституцията за съжаление много малко се ползва в рамките на традиционното правосъдие, макар възможностите за това да не са никак малки. Целта на книгата е да насочи адвоката към възможностите, които има.

В сряда по случай годишнината на тържествена церемония в Народния театър ще бъдат наградени изявени адвокати от цялата страна.

В пресконференцията участваха Ралица Негенцова - председател на Висшия адвокатски съвет, Людмил Рангелов - зам.-председател на Висшия адвокатски съвет. Стефка Въжарова - главен секретар на Висшия адвокатски съвет и проф. д-р Пенчо Пенев - автор на книгата "Адвокатът, Конституцията, приложимото право".

Източник: http://news.bnt.bg/bg/a/130-godini-ot-prviya-zakon...