Българската адвокатура почете празника, като сред официалните гости бяха и членовете на Висшия адвокатски съвет Стефка Въжарова – главен секретар на съвета и Веселка Коева. Присъстваха и евродепутатът Ева Мейдел, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, митрополит Григорий Великотърновски, областният управител и председателят на Общинския съвет.

Присъстващите положиха венци и цветя на саркофага на цар Калоян, разположен в двора на църквата „Свети 40 мъченици“. По-късно кметът на града Даниел Панов получи от българската адвокатура специален плакет с изображение на „кирилицата“.

Според историческите извори на 9 март през 1879 г. по стар стил търновското гражданство спонтанно е организирало първия празник на града. На отслужената тогава литургия присъства княз Дондуков-Корсаков, който по това време императорски комисар, народни представители от провеждащото се по това време Учредително събрание, висши чиновници, военни духовници, много граждани.

Празникът на Велико Търново е в навечерието на една бележита годишнина – през 2019 г. се навършват 140 от заседанието на Учредителното събрание, което на 16 април 1879 г. приема КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО.

Още по темата:
https://www.parliament.bg/ns140/bg