За поредна година Висшият адвокатски съвет, представляван от Ралица Негенцова – председател на ВАдвС, Людмил Рангелов – зам.-председател на ВАдвС, Стефан Ботев – член на ВАдвС и Евгени Попов – председател на АС – Габрово, почетоха паметта на Илия Цанов.

„Много е писано и говорено за този бележит българин, но то никога няма да е достатъчно, за да изрази нашата благодарност към дейността му. Ние сме отново на това място и точно на тази дата – 2-ри юни – деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, защото обвързваме нашето признанието към Илия Цанов със защитата на Ботевите четници. Възложената му защита на заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета е може би най-важният и отговорен момент в неговия живот“, каза Ралица Негенцова.

Известно е, че по предложение на митрополит Григорий Доростоло-Червенски, Цанов е призован в Русе за служебен защитник на въстаниците - прецедент в турската съдебна практика!

На 8 юли 1876 г. извънредният съд започва разглеждането на делата. Сигурни в изхода на съдебното дело, турците вече са издигнали за всички бесилки, една от които и за самия него. Под силното напрежение от предварително подготвените бесилки, Илия Цанов произнася блестяща защитна реч. В продължение на два часа той защитава поотделно всеки един от подсъдимите и убедително доказва, че поисканите от обвинението тежки присъди са неоснователни. Той е толкова убедителен, че и онези, които са най-зле настроени срещу него, неволно се съгласяват с доводите му. И успява – искането на прокурора за смъртно наказание отпада!

По традиция поднасянето на венци съвпада със сирените, с които цялата страна отдава почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.