Процесът по селекцията на арбитрите продължи повече от година, а специална комисия от членове, избрани от Европейския Парламент, Европейската Комисия, Съвета на ЕС и Великобритния отся най-подходящите кандидати.

Търговското споразумение с Великобритания на ЕС предвижда двустепенен механизъм за решаване на спорове, възникнали при и по повод неговото тълкуване и изпълнение – писмени консултации и междудържавен арбитраж по изрично разписани в приложения към споразумението правила. Всеки решаващ орган се състои от трима арбитри – по един, посочен от всяка страна, и председател, избран от отделен списък, който не е гражданин нито на ЕС, нито на Обединеното кралство. Арбитрите постановяват междинно решение в рамките на 100 дни от началото на арбитражното производство, след което всяка от страните има 14 дни за въпроси и възражения. Решаващият състав постановява окончателно решение по спора най-късно 160 дни след започване на производството. За сравнение, средната продължителност на арбитражните производства по търговски спорове пред различни международни арбитражни институции е около две години. Решението на състава е окончателно и обвързващо за страните. Освен решение по конкретния спор, арбитрите ще имат и възможността да прилагат допълнителни санкции на нарушителите.

Само месеци след влизането в сила на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, страните бяха изправени пред първия по рода си двустранен спор. В следствие на рибарския инцидент между Франция и Обединеното кралство през май 2021 г., когато Франция се оплака, че британските власти бавят издаването на разрешителни на френски рибари, намиращи се в непосредствена близост до британския остров Джърси и от своя страна заплаши, като ответна мярка, да прекъсне електрическото захранване на острова, ЕС и Обединеното кралство си размениха взаимни заплахи за задействане договорния механизъм за решаване на спорове и по-специално започването на арбитражно производство.

От 2019 г. насам, ЕС е стартирал четири двустранни арбитражни производства по подобни споразумения за търговия и сътрудничество, а именно срещу Южна Корея, Украйна, Южноафриканския митнически съюз и Алжир. В тази връзка, представители на ЕС уверяват, че, за да гарантират лоялна конкуренция между страните в контекста на Брекзит, ще бъдат особено бдителни и безкомпромисни пред евентуални нарушения на споразумението от страна на Великобритания. Интересно е да се отбележи, че освен предявяването на претенции за материални вреди в неограничено големи размери, страните по това арбитражно производство могат да приемат ответни мерки, включително частично или цялостно спиране изпълнението или прекратяване на споразумението.

Източник: https://www.24chasa.bg/biznes/article/12162071?fbc...

Още по темата: https://defakto.bg/2022/07/30/%d0%b4-%d1%80-%d0%b8...

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/izbraha-bylg...

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/bulgarin-...

https://novini247.com/novini/predsedatelyat-na-vis...

https://telegraph.bg/bulgaria/novini/predsedatelia...