Участие в дискусията взеха адв. Гинка Христова и Слави Танкеин от ILAC– Международен правен център. Христова акцентира върху необходимостта от излизането от анонимност на собствениците на много от интернет-сайтовете, които генерират фалшиви новини.

"От името на неправителствения сектор искам да приветствам тази инициатива, защото през последните години не само в България, а и в световен мащаб, фалшивите новини се явяват един инструмент за манипулация на обществеността. Това може да доведе до изключително тежки последици", каза адвокат Христова. Тя посочи, че веднага възниква въпросът с ограничаване на свободата на словото и каква може да бъде въведената регулация. По думите й основният проблем на интернет е анонимността.

"Това чувство на безнаказаност, което се появява, когато някой реши да публикува каквото и да било, мислейки, че е недосегаем. Това не трябва да е така. Всеки трябва да носи отговорност за думите си и за това, което пише или споделя, с всички съответни последици. Изкарването от анонимност на всички сайтове е една от първите стъпки, които трябва да се предприеме – да се знае кой какво пише", каза още Христова.

Според нея свързването на борбата с фалшивите новини със защита на личните данни също е добър инструмент, който може да направи промяната в правилната посока. Неговата цел е защита на личните данни на лицата, така че те да знаят към кого да се обърнат, когато някой нарушава правата им.

Слави Танкеин от ILAC обърна внимание и на друг проблем – липсата на отговорност за автори, публикуващи невярна информация, но не в сайтове, а в социалните мрежи, които се превръщат в основен генератор за фалшиви новини.
Източник: http://legalworld.bg/75612.avtorite-na-falshivi-no...