По традиция тържествената заря-проверка по повод събитието, което преди 134 години върна България върху политическата карта на Европа, се провежда на едноименния площад в гр. Пловдив. Пред стотици пловдивчани и гости на Пловдив президентът Румен Радев отбеляза, че "нашите предци продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички. В онзи миг, политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения".

На церемонията присъстваха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), министри, народни представители.

В тържествата се включиха и символичните домакини от Адвокатска колегия Пловдив. Членове на Адвокатския съвет – Пловдив, водени от председателя си Иван Демерджиев, също поднесоха венци в знак на признателност.

Венци от името на Висшия адвокатски съвет и Адвокатски съвет – Пловдив бяха поднесени на паметника на пл. „Съединение“, на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей) и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Освен национален празник 6 септември е и празник на гр. Пловдив.

В празничния ден честванията започнаха с тържествен молебен, отслужен в Катедралния храм „Света Богородица“ от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Присъстващите видяха и превърналата се вече в традиция възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, подготвена от комитет „Родолюбие“.

Пищна заря, продължила близо 5 минути, озари празничния площад в края на церемонията.