Конференцията започна своята работа на 14 юни и ще продължи два дни. Приветствия до участниците отправиха председателят на Висшия адвокатски съвет и председателят на адвокатски съвет на пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев. Поздравителен адрес отправи и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Нашият град е знаков. Голямата базилика на Филипополис, Малката базилика на Филипополис, Античния театър, Небет тепе, Хисар капия, Римския Акведукт са малка част от многобройните недвижими паметници на културата. Струва ми се, че тъкмо на адвокатурата й отива да бъде онзи посредник, който да инициира различни идеи, в т.ч. и свързани със законодателни промени, за да опазваме културното си наследство. За съжаление имаме примери и с отрицателен знак, като този с наскоро разрушената емблематична къща-паметник на арх. Йосиф Шнитер. Това прави днешната Национална конференция толкова знакова. С тези думи се обърна към форума председателят на Общинския съвет под тепетата Савина Петкова.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова връчи специален плакет с думите: „Госпожо Петкова, българската адвокатура винаги е изпитвала особен сантимент и респект към Пловдив и неговите граждани. Искам да Ви уверя, че в наше лице винаги ще намирате партньор и съмишленик. Защото културното наследство на Пловдив е наследство на България, на Европа и на света“.

Декларацията, адресирана до министъра на културата, беше предложена от адв. Стефан Марчев, който беше един от модераторите в рамките на панела „Правото и културното наследство“.

Като част от изпълнение на решение на Общото събрание на адвокатите от страната през февруари в програмата на конференцията е включено и обсъждане на предложения за промени в процесуални закони.

Националната конференция е иновативен форум на българската адвокатура, по време на който се обсъждат важни за обществото и адвокатурата теми.

В нейната работа участват както висшите органи на адвокатурата, така и председателите и секретарите на адвокатските съвети от цялата страна.

Източник: Висш адвокатски съвет