По думите му те са по-скоро превенция за адвокатите да бъдат въвличани в процеси на изпиране на пари и на финансиране на тероризма.

"В правилата, а и в самия закон е посочено, че всички данни, които адвокатът получава при установяване на правното положение на клиента за установяване на данни, които са свързани с подготовката, провеждането и приключването на едно съдебно производство, представляват адвокатска тайна и те не подлежат на разгласяване, дори и при условията на Закона за мерките срещу изпиране на пари", заяви Емил Ядков.

"Никой на задължава адвоката да съобщава на органите за това, че вероятно има съмнение за изпиране на пари. Проблемът е, ако адвокатът бъде набеден, че участва в такъв процес, то тогава той следва да установява, че е спазил тези правила, за да се предпази - себе си или своя клиент от изпиране на пари или финансиране на тероризъм", заяви още един от авторите на текста.

Подробности вижте във видеото!

Източник: https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/advokatskata-tajna-garantira-che-advokatite-njama-da-se-prevarnat-v-donosnici.html