Социалната отговорност на правните кантори е една от темите на събитието. „Как да съвместим задължението на адвокатите да представляват клиентите си според закона, от една страна, и обществените интереси, от друга?“, е въпросът, на който ще потърси отговор Jeroen Ouwehand – глобален старши партньор в „Clifford Chance“ (Амстердам), заедно с колегите си.

Освен на социалната отговорност на адвоката, първият основен панел от работната част на конгреса е посветен и на противодействието на неправомерни съдебни спорове и на него ще бъде дискутиран въпросът „Как да се противопоставим на злоупотребите със стратегически съдебни процеси, насочени срещу участието на обществеността (т. нар. SLAPPs)?.

Темата за неправомерните съдебни спорове е свързана със защитата на гражданското общество и на журналистите като участници в обществения дебат и в разпространението на информация, мнения и идеи, обясняват от САК. SLAPPs са ново, но все по-бързо разпространяващо се явление в ЕС – форма на тормоз и сплашване срещу журналисти, правозащитници и други, работещи в защита на обществения интерес, чрез необосновани или прекалено завишени искове. Обичайно делата се образуват от влиятелни личности, лобистки групи, корпорации и държавни органи. Целта на тези искове е цензуриране, сплашване, санкциониране – и в крайна сметка „заглушаване“, на изказвания по въпроси от обществен интерес.

Адвокатите ще обсъдят как да бъде намерен балансът между достъпа до правосъдие и неприкосновеността на личния живот – от една страна, и защита на свободата на изразяване на мнение и свободата на информация – от друга. Основният доклад по тази тема ще бъде представен от Rupert Cowper-Cole, съдружник в RPC (Лондон).

Koнгpecът щe бъдe oтĸĸpит c вcтъпитeлни peчи нa пpeдceдaтeля нa BAдC д-p Ивaйлo Дepмeнджиeв, Cтeфaн Mapчeв – пpeдceдaтeл нa Coфйcĸa aдвoĸaтcĸa ĸoлeгия, Джeймc MaĸГил – пpeдceдaтeл нa ССВЕ, Дoминиĸ Aтиac – пpeдceдaтeл нa FВЕ, Флopaнc Poбин – пocлaниĸ нa Фpaнция в Бългapия. Покана е отправена към Президента Румен Радев, както и към Hиĸoлa Mинчeв, бивш пpeдceдaтeл нa Hapoднoтo cъбpaниe.

Още по темата:

https://fbecongress2022.sak-sas.bg/

https://defakto.bg/2022/06/22/%d0%b2-%d1%81%d0%be%...

https://news.lex.bg/%d0%b0%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%ba...

https://bnr.bg/post/101665307/nepravomernite-sadeb...

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/11859785