"Основанието за искане на оставката на главния прокурор зависи от фактите, които са известни", каза още адвокат Лулчева:
"Твърди се, че има факти за нарушения. Аз не бих могла да ги преценя, без да разполагаме с конкретните данни, които има министърът, които имаше и при предишното искане, дори се каза, че сега има и други, така че фактическите основания ги преценява министърът. Важното е, че се прие вече безспорно, че има правни основания да поиска Висшият съдебен съвет да се занимае с този въпрос".

Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет коментира и темата за Специализираната прокуратура:

"Основно делата в Специализираната прокуратура приключват със споразумение, основно с наказание до три години. Аз не възразявам срещу споразуменията, това е добре, защото това съкращава процеса и е по-евтино за държавата, но когато едно наказание до три години, значи нямаме тежка престъпност. Тогава защо трябва да съществува тази скъпа и вече с много негативни натрупвания структура? Няма никакво оправдание. От самото начало и реакцията на обществото беше срещу създаването на специализираното правосъдие и за девет години то не успя да накара никого да му повярва. При това положение тази структура няма оправдание да продължава да съществува".

Цялото интервю с адвокат Ина Лулчева можете да чуете от звуковия файл.

Източник: https://bnr.bg/post/101600506/adv-ina-lulcheva-pri...