Събранието дойдоха да поздравят лично министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Висшия адвокатски съвет проф. Ангел Калайджиев и председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

Във всички изказвания обща тема беше сътрудничеството между представителите на различните правни професии, а шефът на асоциацията на прокурорите изрази желанието си прокурорите и съдиите да си протегнат ръка.

Проф. Стоилов говори за справедливостта и за това, че съдиите са призвани да осигурят справедливо и предвидимо правосъдие. „Правосъдието няма как да бъде осъществявано от хора, които не са независими както в своите индивидуални прояви, така и в отношенията си с останалите институции. Това не изключва взаимодействието между властите“, каза министърът на правосъдието.

Той припомни как общите действия на съдии и адвокати, както и на другите правни професии, доведе до възпиране на вариант на реформа на съдебната карта, който е неприемлив за гражданите. Засегна и темата с Единната информационна система на съдилищата. „Предпочитам да вървим от основата към върха, да идентифицираме реалните проблеми, с които се сблъскваме, които често са хронифицирани и да търсим законовите промени, а едва накрая да търсим дали са необходими промени на върха на нормативната конструкция – в Конституцията“, каза проф. Стоилов.

След него проф. Калайджиев заяви, че Висшият адвокатски съвет подкрепя професионалните позиции и стандарти, които поддържа ССБ.

„Усещаме вашата подкрепа. Единните действия на всички юристи – адвокати, съдии и прокурори трябва да бъдат насочени към решаването на проблемите. Не трябва да има разделение по тези въпроси“, заяви досегашният председател на съюза Калин Калпакчиев.

Председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев припомни как заради общата и единна работа на съдиите, прокурорите и адвокатите в началото на миналия век България става една от водещите нации в Европа. „Нека заедно да постигнем върховенството на правото, но не като абстракция, а като възможност всеки един да бъде ценен уважаван и всички да живеем по-добре“, каза той.

Българските прокурори и асоциацията уважават всеки един български съдия. Моята амбиция и желание е българските съдии и прокурори да си протегнат ръка и заедно да отстояваме важните за всички нас каузи за върховенство на правото и независимост на съдебната система. Понякога заемаме различни позиции, но в една демократична държава това е нормално“, каза председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов. И подчерта, че тя и ССБ могат да си партнират по редица теми.

Калин Калпакчиев в отчета си подчерта, че съюзът преживява тежък период. „Не само защото дълго време бяхме обект на нескончаеми атаки. Това сякаш не ни разби, а вътрешната деморализация и страх по места. Колеги не искат да афишират членството си в съюза, за да не им навреди това на кариерата. Този процес е факт и се надявам, че има обратен път. Трябва да продължим напред. Не може без независима и силна съдийска съсловна организация“, заключи той.

Източник: https://news.lex.bg/%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd...