Законът за адвокатите е приет на 22 ноември 1888 г. Събитието е оценено от съвременници като „първа победа на общия интерес в борбата му с частните облаги на отделните личности“. През 2005 г. 22 ноември е обявен за Ден на българската адвокатура.

„Тържественото честване ще е на 21 ноември от 16 ч. в Народния театър. То ще започне с приветствие от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова“, каза зам.-председателят на съвета Людмил Рангелов.

Поканени са президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, Негово Светейшество Неофит І, патриарх Български, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Цецка Цачева, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и други.

„Един от акцентите на тържеството е награждаване на изявени адвокати от страната. Предоставихме възможност на всяка адвокатска колегия да посочи по един колега с продължителен и голям принос за развитието на адвокатурата“, каза Рангелов.

Специален почетен юбилеен знак с наименование „130 г. от създаването на Закона за адвокатите“ ще бъде връчен на всеки един от наградените юристи от цялата страна. ВАдвС ще награди и двама юристи от Великотърновската адвокатска колегия – Иван Бораджиев и Валери Ставрев, които са създали видео- и снимковия архив на съвета.

„В дневния ред е включена и връчването на наскоро учредената награда на името на Тодор Бурилков. Пръв неин носител е адвокат Даниела Доковска“, каза главният секретар Стефка Въжарова.

Тази година призът ще грабне адвокат Траян Марковски „за неговия изключителен принос за българската адвокатурата, за изключителната му работа в организационния живот на българската адвокатура и за защита на правата и законните интереси на гражданите и на българските адвокати“, обясни накратко Въжарова.

Церемонията в Народния театър ще бъде водена от актрисата Ана Пападопулу. Режисьор е Жоро Торнев.

Тогава официално ще бъде представена и книгата на проф. Пенчо Пенев „Авдокатът, Конституцията, приложимото право“ (с анотирана практика на Конституционния съд).

„Целта на книгата е да се обърне внимание върху значението на конституцията за съдебния процес“, каза проф. Пенев. И посочи, че един от нерешените проблеми е, че не е предвидено съдът от самото начало да сезира Конституционния съд. „Трябва делото да отиде във върховния съд и тогава да се осъществи евентуално възможността за сезиране. Почти винаги адвоката прави искането за сезиране“, каза известният юрист.

Попитана дали трудно се става адвокат, Ралица Негенцова отвърна: „Адвокатската професия е свободна, ние нямаме лимит. Нашият изпит не е по-тежък от изпита, на който се явяват съдии, прокурори, нотариусите и всички други правни професии, за които има изпити. Той е разделен на 2 части – писмена и устна. Конспектът може да се намери в сайта на Висшия адвокатски съвет.

Негенцова увери: „Ние искаме тези, които влизат в адвокатска професия, да са достатъчно добре подготвени, защото те защитават интересите на гражданите“.
Източник: https://www.24chasa.bg/novini/article/7159899