Адвокатурата изразява безпокойството си от незаконната търговия с културни ценности и непоправимите щети, които тя нанася на културното наследство, както и от ограбването на безценни археологически обекти и загубата на незаменими за историята, науката и цялото човечество културни ценности. Затова и отправят апел към Боил Банов. Идеята за приемането на декларацията е на адвокат Стефан Марчев.

Тъкмо на адвокатурата й отива да бъде онзи посредник, който да инициира различни идеи, в т.ч. и свързани със законодателни промени, за да опазваме културното си наследство, е казала Савина Петкова, председателка на Общинския съвет в Пловдив, която е била сред гостите на форума.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова й връчи специален плакет с думите: „Българската адвокатура винаги е изпитвала особен сантимент и респект към Пловдив и неговите граждани. Искам да Ви уверя, че в наше лице винаги ще намирате партньор и съмишленик. Защото културното наследство на Пловдив е наследство на България, на Европа и на света“.

Източник: https://trafficnews.bg/plovdiv/advokaturata-priziv-vrashtane-otkradnati-kulturni-tsennosti-145437/