Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента върху спорните промени в Административнопроцесуалния кодекс. Те предвиждат драстичен скок на таксите за дела на граждани и организации срещу държавата.

Президентът върна промените в Административнопроцесуалния кодекс

Повече от 5 часа депутати, представители на президентството, адвокати и представители на неправителствени организации объждаха да подкрепят ли ветото. Преди месец държавният глава критикува новите правила за подсъдността, закритите съдебни заседания, както и драстично увеличените такси.

Ще станат ли непосилни таксите за делата на граждани срещу държавата?

„Завишаването на таксите, въвеждането на пропорционални такси прегражда пътя на малкия човек до правосъдие. Отслабва съдебната защита, в името на която функционира цялата съдебна система”, коментира проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на Президента.

Снимка: btvnovinite.bg

Според председателя на програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов промените щe ограничат правата на всички гражадани.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дори отказът да ти издадат скица или удостоверие за наследници, подлежи на обжалване пред съд. Ако това нещо е възпрепятствано от такава такса, хората просто няма да могат да си упражняват елементарни права, т.е. превръща хората в роби, а не в свободни граждани”, посочи Кашъмов.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Въроховния административен съд Георги Чолаков обясни, че пленумът на ВАС споделя, в по-голямата си част, мотивите на президента.

„По отношение на таксите, нашето становище е, че те са ниски, но по отношение на размерите – това не е наше правомощие, за да решаваме. Ние държим заседанията да бъдат открити”, каза Чолаков.

„Държавните такси са намалели, в сравнение с първоначалния проект. Тогава ние приехме реакциите и на гражданското общество, и на опозицията. Съобразихме таксите със сходни такива при административни производства”, посочи Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ.

Окончателното решение по ветото предстои да бъде взето от пленарната зала.

Източник: https://btvnovinite.bg/bulgaria/sled-burni-debati-...

Още по темата: http://news.bnt.bg/bg/a/pravnata-komisiya-v-ns-otk...

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pravnata-kom...

https://www.mediapool.bg/pravnata-komisiya-preodol...

http://defakto.bg/2018/09/11/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1...

https://news.lex.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD...

http://legalworld.bg/74108.pravnata-komisiia-othvy...