Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика критики сред експерти, граждани и политически опоненти. Според тях властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес, а текстовете ще позволят всеки, който дължи нещо по договор, да бъде третиран като престъпник и преследван от закона. Противниците на тези промени изразиха опасения, че законът ще позволи да се стигне до произвол и в неговия смисъл всеки втори български гражданин ще може да стане обект на съдебно преследване.

Борисов иска да се прецизират текстовете в НК за неизбежната отбрана

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

По думите й участие в изработването на този текст са взели експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции".

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл", категорична беше тя.

Цачева изказа мнение за казуса с пловдивския лекар, застрелял крадец, и последвалото искане за промяна на законодателството. Според нея не е добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, изтъкна тя и допълни, че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

„Съставена е работна група към Министерството на правосъдието”, уточни тя, като допълни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет.

Източник: https://nova.bg/news/view/2018/03/16/209984/%D1%86...

Още по темата:

http://bnr.bg/play/post/100946201/c-cacheva-neosno...

http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/1765118

http://defakto.bg/2018/03/16/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0...

http://legalworld.bg/69709.strahovete-ot-predlojen...

https://news.lex.bg/%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%81...

http://dnes.dir.bg/news/zakoni-tzetzka-tzacheva-nk...

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/cacheva-dopu...

https://debati.bg/tsacheva-za-promenite-v-nk-strah...

https://news.bg/crime/tsacheva-zashtiti-promenite-...