„Признавам, че в онези години беше изключително трудно да се поеме една обречена защита. Но за мен правото и справедливостта винаги са били най-важни в моя живот. Сърдечно благодаря на Висшия адвокатски съвет, на всички български адвокати и лично на г-жа Негенцова за помощта. С този жест те ми припомнят, че всъщност аз съм преди всичко адвокат. Многократно съм заявявал, че основната цел за мен в този процес беше не само да постигна положително решение за Сергей Антонов и другите българи, а да измия петното от лицето на една страна, която нямаше никаква вина за този процес. Агджа е действал сам, това е истината“, каза още проф. Консоло.

„Всъщност точно тези думи и това отношение към България превърнаха проф. Консоло от адвокат - супер професионалист - в приятел на България! Това е и причината, поради която аз и моите колеги от Висшия адвокатски съвет, решихме единодушно да подпомогнем издаването на тази книга. С този малък жест искахме да покажем на Джузепе, че българските адвокати ценим високо изключителните му заслуги за възтържествуването на истината и справедливостта“ това пък сподели пред препълнената зала Ралица Негенцова.

Според нея представянето на книгата „Атентатът срещу Папата“ точно на 11 май - Деня за почит към равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий - е знак и послание, че ние, българите, още от времената на светите братя сме били, сме и ще бъдем носители на знание, мир и разбирателство между народите.

Директорът на университетското издателство проф. Валери Стефанов връчи специална дарителска грамота на председателя на ВАдС.

Освен Ралица Негенцова сред официалните гости бяха още зам.-председателят на съвета Людмил Рангелов, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), проф. Георги Близнашки (служебен министър-председател 2014 г.), папският нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ, проф. Сашо Пенов – декан на ЮФ на СУ, проф. Лазар Груев, Райко Николов – посланик на България в Рим по онова време, много приятели на проф. Консоло, общественици, журналисти, студенти.
Още по темата: https://www.bnt.bg/bg/a/atentatt-i-advokatt-zashch...
https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%...