„На 24.09.1897 г. група действащи пловдивски адвокати, приписани към окръжния съд в града, решават да се възползват от правата, които им дава Законът за адвокатите от 1888 г., и да се отделят в самостоятелно адвокатско тяло. Приемат правилник за адвокатското тяло и си изработват печат, запазен и до днес. Това е рождената дата на пловдивската адвокатура. Но не само на нея, а до голяма степен и на адвокатурата в България“. Така започва книгата „ИСТОРИЯ НА ПЛОВДИВСКАТА АДВОКАТУРА“, която се превърна в своеобразен акцент при отбелязване на бележитата годишнина. Своите истории досега са издали адвокатските колегии в Бургас, Стара Загора, Хасково, Варна, Велико Търново, Благоевград. С гордост можем да кажем, че и адвокатурата в Пловдив има вече своята история, още повече, че тя е била пионер в много отношения в региона и в България, каза авторът Янко Гочев. В тези близо 400 страници се опитахме да съберем и опишем много исторически факти. Сигурен съм, че този труд можеше да стане още по-добър, но понякога времето и сроковете не ти дават възможност за по-голяма прецизност. Аз съм перфекционист и мисля, че все пак успяхме да представим една достатъчно пълна и обективна картина на тези 120 години, сподели Янко Гочев, който е и адвокат по професия.

Освен представената книга колегите от Пловдив бяха подготвили и документален филм, представен в три части, описващи отделни периоди от историята – и на страната и региона, и на самата адвокатура. Със своите приветствия вписаните през далечната 1967 г. действащи адвокати Димитър Будаков и Николай Банков развълнуваха присъстващите в залата на драматичния театър. „Бяха трудни, понякога и страшни времена. Все пак бяхме длъжни и работехме достойно в името на правото. Днес чувам и ме боли, когато някой хули нашата професия. Има хора, които ни обругават, но когато стане така, че имат нужда от адвокатска защита са първите, които ангажират двама, трима, по пет, по десет души адвокати. Аз се гордея, когато някой каже „Това е моят адвокат, това е нашият адвокат“, каза адв. Будаков. И отправи специална благодарност към онези, които са възродили честването на тези годишнини – Емилия Недева и Владимир Златев, бивши председатели на АС-Пловдив.

В спомените си пък адв. Банков вплете и злободневието на днешния ден, като възпламени залата с думите: „И нека да е ясно, колеги – съдебна реформа, без участие на адвокатурата, е невъзможна!“.

Сред официалните гости беше председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. „Историята на пловдивската адвокатура е част от историята на региона. Тази история е и забележителен щрих от историята на България и българската адвокатура“, каза тя в приветствието си. Заедно с нея тържеството уважиха зам.-председателите Атанас Стоянов и Людмил Рангелов, главният секретар на Висшия адвокатски съвет Стефка Въжарова и членовете Албена Пискова, Валя Гигова, Георги Димитров, Красимир Краев, Милен Ралчев, Никола Рангелов, Станислав Тонов.

Присъстваха и всички досегашни председатели на АС-Пловдив, председателите и представители на почти всички адвокатски колегии от страната, на ръководството на ЦОА „Кръстьо Цончев“, председателят на НБПП Елена Чернева, представители на съдилища и прокуратури от пловдивския съдебен район.

По-късно множеството се отправи към емблематичното за Пловдив и пловдичани място - градинката на Джумаята - където Ралица Негенцова и Стефан Левашки засадиха дърво – символ на историята и на бъдещето на пловдивската адвокатура.

Празникът продължи в специално украсеният за целта х-л „Санкт Петербург“. Домакините подариха на всички гости екземпляр от книгата „ИСТОРИЯ НА ПЛОВДИВСКАТА АДВОКАТУРА“, като всеки желаещ получи специален личен автограф от автора Янко Гочев.

Ансамбъл „Тракия“ представи пред всички присъстващи част от магията на българския фолклор, а малко по-късно класикът в българската естрада Орлин Горанов допълни естествения аристократизъм на тържеството на пловдивската адвокатура.