На 12 ноември изтичат мандатите на Румен Ненков и Стефка Стоева (избрани от съдебната квота), на Цанка Цанкова (излъчена от Народното събрание) и на Кети Маркова (назначена от президента).

Върховните съдии ще трябва да изберат двама нови членове на КС, а парламентът и президентът – по един.

По негласно споразумение между ВКС и ВАС, когато предстои избор на двама представители на съдебната власт в Конституционния съд, върховните съдилища си поделят местата.

На утрешното си заседание пък правната комисия на Народното събрание ще обсъжда процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдия в Конституционния съд. Това е първият етап, с който започва процедурата по избора.

От месеци в медиите се спрягат имена на високопоставени юристи за конституционни съдии – на правосъдния министър Цецка Цачева, на председателя на ВКС Лозан Панов и на неговия заместник Павлина Панова, на главния прокурор Сотир Цацаров, на съдиите от ВАС Галина Солакова и Георги Колев, на бившия зам.-шеф на НС и депутат от БСП Янаки Стоилов и др.
Източник: https://news.lex.bg/%D0%BD%D0%B0-25-%D0%BE%D0%BA%D...
Още по темата: http://defakto.bg/2018/09/12/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0...

https://news.lex.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82...