Делото е образувано след постъпило предложение от заместниците на председателя и ръководители на Гражданската и Търговската колегии, в което се посочва, че съществува необходимост от уеднаквяване на съдебната практика по приложението на чл. 274, ал. 2, изр. 1, предл. 2 от ГПК. По Тълкувателно дело №2/2018 г., Гражданска и Търговска колегии ще трябва да излязат с тълкувателно решение по въпроса: "Подлежи ли на касационно обжалване определение на апелативен съд, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд като въззивна инстанция?"

Според разпоредбата, когато определението по ал. 1 (преграждащо по-нататъшното развитие на делото или такова, чиято обжалваемост е изрично предвидена в закона) е постановено от окръжен съд като първа инстанция, същото подлежи на обжалване с частна жалба пред съответния апелативен съд. Формираната противоречива практика на съставите на ВКС е по въпроса подлежи ли на обжалване с касационна частна жалба определението на апелативния съд, с което се потвърждава преграждащото развитие на производството определение или разпореждане на окръжния съд (в масовата хипотеза – за връщане на касационна жалба).

Според едното становище по въпроса това определение на апелативния съд не подлежи на касационен контрол, тъй като разпоредбата на чл. 274, ал. 2 от ГПК както преди, така и след изменението (ДВ, бр. 50 от 2015 г.) предвижда двуинстанционен съдебен контрол на определенията, постановени за първи път от окръжен или апелативен съд като въззивна инстанция. Тази теза се аргументира и с мотивите на законопроекта за изменение на ГПК от 2015 г., според които целта на изменението е ускоряване на гражданското съдопроизводство и облекчаване на касационния съд от разглеждане на частни дела, както и с това, че актуалната редакция на чл. 274, ал. 2 от ГПК не предвижда обжалваемост пред ВКС на посочената категория определения на апелативния съд.

Според другото становище, няма основания да се смята, че с новата редакция на чл. 274, ал. 2 от ГПК законодателят е ограничил достъпа до касационно обжалване на преграждащите развитието на производството определения, доколкото тези ограничения са предвидени с изрична норма на закона (чл. 274, ал. 4 от ГПК), която не може да се тълкува и прилага разширително.
Източник: http://legalworld.bg/68781.podleji-li-na-kasacionn...